ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, στα
χωριά της Λέσβου, έσφαζαν το γουρουνάκι που έτρεφαν όλη τη χρονιά και ξεχώριζαν
το κρέας. Ένα μέρος θα το κατανάλωναν
νωπό, κατά τη διάρκεια των γιορτών, το υπόλοιπο θα το έκαναν λουκάνικα. ενώ
ό,τι περίσσευε το κομμάτιαζαν, το έβαζαν σε καζάνι με λίπος και το
καβούρντιζαν. Έριχναν έπειτα μπόλικο αλάτι και το συντηρούσαν μέσα σε πήλινα
δοχεία, με το λίπος του, λόγω έλλειψης ψυγείου.
Στόλιζαν τα σπίτια τους για να ξεχωρίζουν
στη γειτονιά, με διάφορα στολίδια και
αντί για δέντρο στόλιζαν κλαδιά από πεύκο. Την παραμονή των Χριστουγέννων και
της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και λέγανε τα κάλαντα. Η
ανταμοιβή τους , τα παλιότερα χρόνια, ήταν σύκα, καρύδια ή κάποιο άλλο γλύκισμα
των ημερών, π.χ. μελομακάρονα, ενώ σήμερα είναι χρήματα.
Πολλά είναι τα γλυκίσματα, που ακόμη και
σήμερα συναντά κάποιος στο γιορτινό τραπέζι. Κυρίως κουραμπιέδες, μελομακάρονα
ή όπως αλλιώς τα λένε, φοινίκια, πλατσέντα, μπακλαβάς και δίπλες. Από φαγητά,
το πιο συνηθισμένο είναι το σελινάτο (χοιρινό με σέλινο), το φρικασέ, τα ψητά
κρεατικά ( μπριζόλες, λουκάνικα) και τα ρεβύθια με κρέας, κυρίως στην περιοχή
του Μανταμάδου.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
1
κούπα βούτυρο τύπου Κερκύρας
1
κούπα Flora soft
½
κούπα ζάχαρη άχνη
1
βανίλια
1
κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα & χοντροκομμένα
4
- 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ανθόνερο
και άχνη ζάχαρη για τύλιγμα.
Χτυπάς
στο μίξερ τα 2 βούτυρα με την άχνη, μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτεις τη βανίλια,
τα αμύγδαλα και το μισό αλεύρι και ζυμώνεις με το χέρι, ρίχνοντας το υπόλοιπο
αλεύρι, ώσπου να μην κολλά η ζύμη στα χέρια. Πλάθεις σχέδια και τα ψήνεις στους
175 βαθμούς για 35 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλεις απ’ το
φούρνο, τα ραντίζεις με ανθόνερο και
κοσκινίζεις άχνη ζάχαρη, με ένα σουρωτήρι, μέχρι να καλυφθούν εντελώς.
ΚΑΛΗ
ΤΥΧΗ!!!!
No comments:
Post a Comment